Shiatsu


A shiatsu masszázsról a legtöbb weboldalon az olvasható, hogy szó szerinti fordítása ujjnyomást jelent. Azt gondolom, hogy ez az információ nem elég ahhoz, hogy valóban megértsük, hogy mi is a shiatsu.

Fontos tudni, hogy gyökerei a HKO (hagyományos kínai orvoslás)-hoz nyúlnak vissza, ami azt jelenti, hogy egy képzett shiatsu kezelő ismeri a testet behálózó meridiánokat és az azokon fekvő akupunktúrás pontokat. Tudja, hogy melyik hol található és milyen hatást vált ki a rájuk kifejtett nyomással. Tud állapotfelmérést végezni a hara (has) megtapintásával, a hát érintéses vizsgálatával és szemrevételezésével, kikérdezéssel és egyéb  módszerekkel. A kínai orvoslás az állapotfelméréshez az öt elem tanát használja, mint elméleti alapot és ezt egy shiatsu kezelőnek is megtanítják sok más mellett, a minimum két éven át tartó képzés alatt. Ez a rendszer nem tűnik bonyolultnak, azonban egy-egy problémát elhelyezni benne, és meglátni a tünetek mögött rejlő okokat, hosszú gyakorlást igényel. 

Kínában és Japánban a különböző masszázsokat elsősorban egészségmegőrzés céljából vették és veszik igénybe. Az európai ember sajnos akkor fordul a testkezelések felé, amikor már problémája, betegsége van.

A kezelések igen sokféle technikából épülnek fel, mint nyújtás, ringatás, tenyérnyomás, kimozgatás, fascia kezelés, cranioszakrális fogások és persze az ujjnyomás is, ami a test energiahálózatára (meridiánjaira) hat. A shiatsunak egyébként ez a legkülönlegesebb része. Ugyanis a meridiánok megfelelő helyen és megfelelő mélységben való érintésével egy nagyon mély, relaxált állapotba lehet hozni a kezelt személyt. Olyan pihentető, gyakorlatilag théta állapotba, ahol a test és lélek teljesen kikapcsol és megindulnak a regenerációs folyamatok. A shiatsu szinte bármilyen pozícióban alkalmazható, úgy háton, hason, mint oldafekvésben, vagy ülésben. Minden korosztály számára igénybevehető. A legkisebbeknek a babashiatsu, a kimamáknak a kismama shiatsu az ideális kezelési lehetőség. Mindenki másnak pedig az, ami az adott embernek a legmegfelelőbb az előzetes állapotfelmérés szerint.

Ahány shiatsu kezelő praktizál, olyan sokfélék a kezelések, hiszen mindenki hozzátanul és hozzáad valamit amivel a kezeléseit jobbá és egyedivé teheti. Ezen kívül minden kezelő a hozzá forduló embernek teljesen személyreszabott kezelést ad, hiszen ugyanzon tünetnek (pl. derékfájás) számtalan oka lehet. És minden alkalom különbözhet az előzőtől, hiszen az emberi test reggeltől estig és nap-napután folyamatos változásban van. És a shiatsu kezelő ehhez a változáshoz maximálisan alkalmazkodik.

Javallatok:

 • derék-, hát-, nyakfájdalmak
 • isiász, lumbágó
 • szédülés, fülzúgás, fejfájás, migrén
 • álmatlanság, éjszakai felébredések, éjszakai izzadás
 • hangulatingadozás, ingerlékenység, apátia, depresszió
 • szív- és légzőrendszeri eltérések, vérnyomásproblémák
 • emésztőrendszeri problémák
 • hormonális problémák, változókori tünetek

Ellenjavallatok:

 • lázas állapot
 • fertőző állapot (köhögés, tüsszögés, bőrfertőzések)
 • alkoholos, drogos befolyásoltság
 • súlyos pszihiátriai problémák, viselkedési zavarok esetén


Készítsd el weboldaladat ingyen!